top of page
eunetta van heininingen

Waarom toy rotation zo goed werkt

Bijgewerkt op: 6 jul 2022

Ieder ouder kent het wel. Je neemt je voor om niet zo veel speelgoed voor je kind te halen zodat alles overzichtelijk blijft. Kinderen krijgen cadeaus tijdens speciale gelegenheden en van suiker ooms en tantes, opa's/oma's. Ondertussen puilt het speelgoed uit alle hoeken van de woning en je kind speelt niet eens met al het speelgoed dat jullie hebben.

Wanneer je al het speelgoed uitzoekt om wat meer overzicht te krijgen, speelt je kind opeens wel met dat ene speeltje wat op de weggooi stapel staat. Hoe zorg je ervoor dat je een inspirerende speelruimte hebt en dat al het speelgoed gebruikt wordt? Dat vertel ik je in deze blog.


Wat is toy-rotation?

Dit is een systeem waarbij je regelmatig het zichtbare speelgoed verwisselt. Al het andere speelgoed is ergens opgeborgen en uit het zicht. Hierdoor heeft je kind meer overzicht over het speelgoed wat er is en om de zoveel tijd heeft je kind opeens allemaal 'nieuw' speelgoed om mee te spelen. Deze manier van speelruimtes aanbieden komt van de montessori-pedagogiek.




Voordelen van toy-rotation

Waarom toy-rotation zo goed werkt? ik leg het je hieronder uit.

  1. Je kind kan elke keer iets nieuws ontdekken in het oude stuk speelgoed. Dit bevorderd de creativiteit en intelligentie van je kind.

  2. Doordat je kind elke keer iets nieuws kan ontdekken in het speelgoed, blijft je kind langer geïnteresseerd in het stuk speelgoed en is dus langer aan het spelen (jeejj! meer vrije tijd voor mama/papa).

  3. Het maakt opruimen makkelijker doordat er veel minder spullen zijn om uit de kast te trekken. Het is overzichtelijk, dus ook makkelijk voor je kind om te onthouden waar het stuk speelgoed terug gezet kan worden

  4. Het geeft je kind meer rust doordat ze niet overspoeld wordt met speelgoed keuze en daardoor eigenlijk geen keuze kunt maken (mama’s dit scheelt dus euro’s in je portemonnee, want je hoeft geen nieuw speelgoed te kopen).


Ook wordt het overzichtelijker welk speelgoed nog goed en compleet is en welke beter weggegooid/gemaakt/gerecycled moet worden. Dit maakt het ook nog eens duurzaam.


Hoe zet je dit op?


categorieën sorteren en al het speelgoed per categorie in 1 doos doen. Dan pak je elke keer een nieuw soort speelgoed uit elke categorie en zet je al het oude weer terug in de doos. Een ander systeem is door al samengestelde dozen klaar te zetten en dat elke keer om te wisselen. Misschien werkt een ander systeem voor jou. Ik hoor graag welk systeem het beste bij jou past :)

Je kunt zelf kiezen wat voor categorieën je maakt. Afhankelijk van de leeftijd en aantal kinderen in je huishouden kun je het aantal speelgoed bepalen. Voor mijn 2 kinderen van 1,5 jaar en 3 jaar zijn ongeveer 8-10 soorten speelgoed per keer voldoende. De categorieën die


ik aanhoud zijn:

  • constructie speelgoed (blokken, magneten, zuignappen, duplo, etc.)

  • knutselen (potloden, stiften, verf, schaar, lijm, gekleurde blaadjes, kleurboeken, stickers, etc)

  • puzzels en academisch (doe-boeken (busy books), werkbladen, electro, etc.)

  • sensorisch (rijst, gedroogde bonen, klei, zand, gerei dat erbij hoort, sjaaltjes, lichtbak, etc)

  • fantasiespel (poppen, auto's, dieren, verkleedkleding met bijbehorende benodigdheden, keukengerei, etc.)

  • boeken

  • groffe motoriek (wobbel, stapstenen, wip, ballen, etc)

  • categorieloos (speelgoed dat in meerdere categorieën passen of die nergens tussen passen)

Hoeveel werk zit er in?

Eerst zul je al het speelgoed moeten sorteren en verdelen. Dit is het meeste werk. Daarna houd je het periodiekelijks bij. Ik roteer elke zondag avond al het speelgoed. Je kunt er ook

voor kiezen om het om de 10 dagen of om de 2 weken te wisselen. Eigenlijk levert

het alleen maar meer tijd op, omdat alles gesorteerd is, makkelijk op te ruimen is en je kind langer zelfstandig aan het spelen is. Door je kind te observeren kun je ook ontdekken hoe hij/zij problemen oplost, hoe hij omgaat met emoties en wat voor soort speelgoed hem/haar het meest aantrekt.


Hopelijk is het helder wat toy rotation is en hoe je het kunt toepassen in je eigen huishouden. Ben je geïnspireerd geraakt, heb je nog vragen of heb je een ander systeem dat voor jullie werkt? Laat het mij weten via mijn instagram. Ik vind het leuk om in contact te komen met andere ouders.




26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page